KEBRČEK – NAVODILA ZA UPORABO


kako prižgemo ogenj
– v skladu z navodili proizvajalca gorilnikov povežemo gorilnik in plinsko bombo
– preverimo tesnjenje na priključkih gumijaste cevi oz. na regulatorju pritiska
– gorilnik postavimo pod kotlenico
– odpremo ventil na plinski bombi
– na gorilniku nastavimo obroček za zrak (reža naj bo približno 1 cm)
– gorilnik potegnemo proti sebi in odpremo ventil na koncu gorilnika
– z daljšim vžigalnikom prižgemo ogenj
– gorilnik potisnemo proti sredini kotla
– skozi okroglo odprtino levo na kotlenici lahko opazujemo plamen; z vrtenjem ventila na gorilniku spreminjamo moč plamena
– če plamen ne gori z modrim plamenom, spremenimo položaj obročka za zrak
– pri kuhanju drozge (sadne kaše) nastavimo gorilnik na zmerno moč, da se vsebina v kotlu ne bi prijela
POZOR!
– ko gorilnik prižigamo, mora biti v posodi drozga ali kakšna druga tekočina
– gorilnika ne smemo prižigati pod prazno posodo oz. prazno posodo ne smemo postaviti nad goreč gorilnik, ker se posoda (kotel) lahko poškoduje
kako napolnimo posodo
– posodo postavimo na kotlenico (inox obod)
– na dno posode položimo inox podstavek
– v posodo vlijemo toliko vode, da seže voda do podstavka
– preko roba posode razprostremo platneno vrečo
– v posodo (preko vreče) vstavimo obroč, ki stisne vrečo ob steno posode
– drozgo (kašo iz sadja) vlijemo v vrečo
– drozga naj sega kakšne 4 cm pod rob posode (nič ni narobe, če je drozge manj)
– platneno vrečo zavihamo v kotel, tako da se vidi rob posode
– če drozge ne želimo nalivati v vrečo, lahko inox podstavek ovijemo v platneno krpo (npr. v plenico) in nalijemo ustrezno količino vode; s tem preprečimo, da bi se drozga smodila na dnu posode
kako namestimo bakreno kapo
– v utor bakrene kape namestimo silikonsko tesnilo
– okrogli profil tesnila naj enakomerno sede v utor, jeziček tesnila naj bo obrnjen poševno navzgor
– kapo s tesnilom postavimo na posodo
– pazimo, da tesnilo enakomerno sede na rob posode
– med tesnilom in robom posode ne sme biti špranje
– s pomočjo vijakov pripnemo bakreno kapo na posodo (vijak zataknemo za rob posode in privijemo matico)
kako hladimo
– v zgornjo bakreno posodo (kondenzator) postavimo bakreni lijak, tako da cevka sede v koleno in lahko žganje odteka skozi spiralo
– v zgornjo bakreno posodo (kondenzator) postavimo inox hladilnik
– pazimo, da se robovi hladilnika lepo prilegajo obodu posode
– po potrebi lahko predhodno ovijemo rob hladilnika s teflonskim trakom (običajno to ni potrebno)
– priloženo modro cevko za vodo razpolovimo na dva dela
A/ od vodovodne pipe do kotla
B/ od kotla (hladilnika) v odtok
– en konec cevke A/ privežemo na pipo s tekočo vodo
– drugi konec cevke priključimo na spodnji (modro označeni) priključek na spirali
– zgornji priključek na spirali povežemo (s kratko cevko) z enim od priključkov na hladilniku
– drugi del modre cevke, ki smo jo predhodno odrezali, uporabimo za odtok tople vode iz hladilnika v odtok
– ko se med segrevanjem kotla segreje tudi zgornja posodica na kapi, počasi odpremo pipo s tekočo vodo, da omogočimo hlajenje
– pipo odpremo minimalno (kolikor lahko najmanj); poraba vode je približno 20 lit. na uro
– med procesom kuhanja bo iz hladilnika tekla topla oz. vroča voda
– če imate občutek, da je voda preveč vroča (če peče, ko teče po roki) rahlo povečajte pretok
POZOR!
– pipe ne smemo odpirati sunkovito ali z močnim pretokom, ker lahko močan udar vode poškoduje hladilno posodo!
kam naj teče žganje
– pod cevko, kjer teče žganje, postavimo primerno posodo
– posoda naj zgoraj ne bo široko odprta, da žganje preveč ne izhlapeva
– najbolje je, če uporabimo širšo steklenico z ozkim vratom, na katerega postavimo lijak
– steklenico postavimo v vedro, da ne bi izgubili žganja, ki bi morda teklo iz polne steklenice
POZOR!
– če priteče žganje do gorilnika, se lahko kotel vžge in lahko pride do požara
kako naj teče žganje
– ko se dovolj segreje tudi zgornja bakrena posoda (kondenzator), alkoholni hlapi dosežejo hladno površino hladilnika in se utekočinijo (kondenzirajo)
– žganje začne počasi kapljati iz cevke na koncu spirale
– moč gorilnika zmanjšamo, tako da teče žganje z enakomernim, čim tanjšim curkom
– najprej priteče metilni alkohol, ki ima vrelišče pri 64°C
– temperatura v kotlu počasi narašča in tako postopoma pritekajo različni alkoholi
(vrelišče etilnega (t.j. “užitnega”) alkohola je pri 78°C)
– med kuhanjem moramo občasno rahlo povečati plamen, ker nižji alkoholi iztekajo, alkoholi z višjim vreliščem pa rabijo višjo temperaturo
– ko destilat ne vsebuje več (željene stopnje) alkohola, gorilnik ugasnemo ter zapremo plin in vodo
POZOR!
– če kuhamo dvakrat (prvo kuhanje in nato prežiganje), pri drugem kuhanju obvezno prestrežemo 3-4 dcl metilnega alkohola, ki najprej priteče iz kotla
– ker je metilni alkohol (“cvet”) zdravju škodljiv, ga skrbno ločimo od ostalega žganja
– če kuhamo samo enkrat, prestrežemo metilni alkohol (cvet) seveda že pri prvem kuhanju
kako očistimo kotel
POZOR!
– posamezni deli kotla so zelo vroči in v kotlu je vrela tekočina, zato moramo biti pri odpiranju in praznjenju kotla zelo previdni, da se ne opečemo ali oparimo
– obvezna je uporaba rokavic, škornjev in primerne obleke
– bakreno kapo previdno odpnemo in snamemo s kotla
– kotel izpraznemo tako, da ga dvignemo iz kotlenice in vsebino izlijemo na primerno mesto
– če je kotel pretežak, si pomagamo z manjšo posodo, s katero zajamemo del vsebine iz kotla
– po uporabi vse dele kotla temeljito očistimo, operemo in osušimo
– platneno vrečo operemo s tekočo vodo (brez detergentov)
– vrečo po potrebi razprostremo na soncu, da jo sonce nekoliko “pobeli”
– notranje površine bakrene kape lahko po potrebi čistimo z ocetno kislino
prvo kuhanje
– za prvo kuhanje je najbolje uporabiti vino ali sadjevec
– nekaj litrov (3-5, lahko tudi več) starega vina vlijemo neposredno v posodo (brez vreče)
– v vinu je gotovo alkohol, vino se ne zasmodi, kotel se prekuha in novi lastnik kotla se prepriča,
da je kuhanje žganja s kotlom kebrčkom zelo enostavno
tri opombe
prva
– kuhanje žganja s kotlom kebrčkom je v osnovi povsem enako kot kuhanje z ostalimi klasičnimi kotli
– spremenjen je samo način hlajenja, tako da ne potrebujemo dodatnega soda za hlajenje destilata
druga
– za drugo kuhanje ali za kuhanje žganja iz vina, sadjevca, medu itd. … ne rabite zaščitnega podstavka oz. platnene vreče
– tekočino nalijete neposredno v posodo
tretja
– če popusti spoj na silikonskem tesnilu, ga zalepite s sekundnim lepilom
– če postane tesnilo ohlapno ali izrabljeno, ga lahko naročite po telefonu ali spletu
(spletna stran – www.kebrcek.com)
želim vam mnogo prijetnih uric ob kuhanju žganja!