Opis

OPIS KOTLA

Amfora

Kratek opis: – Spodaj je kotlenica iz debelejše inox pločevine; vanjo postavimo emajliran 40-litrski lonec (s pokrovko). V kotlu lahko kuhamo karkoli – joto, bograč, mošt, sokove, krvavice, ocvirke, zelenjavo, ozimnico… Če postavimo na kotel kapo za žganjekuho, lahko kuhamo odlično domače žganje; v tem primeru priključimo kotel na vodovod in voda počasi curlja skozi kondenzator. Priložen je tudi kvaliteten plinski gorilnik (8 kW) s termičnim varovalom. V primerjavi s klasičnimi kotli zavzame kebrček sorazmerno malo prostora. Princip zložljivosti omogoča, da je zelo mobilen, peljemo ga lahko v vsakem osebnem avtomobilu. Kot nalašč za piknik…

Komu je namenjen? – Prvenstveno je namenjen za domačo ljubiteljsko uporabo. Kjer doma skuhajo nekaj deset litrov domačega žganja; sam kotel pa lahko služi tudi za ozimnico, za piknike ali pri kolinah. Večji žganjarji ga uporabljajo za prežiganje (za drugo kuho), ker zagotavlja kvalitetno žganje in visok izkoristek.

Ali je princip žganjekuhe enak kot pri ostalih klasičnih kotlih?– Osnovni princip je popolnoma enak. Vendar je pri kebrčku ta prednost, da ne rabi dodatnega soda za hlajenje. Izkoristek pri kuhanju je zelo dober in žganje ne peče. Prvo žganje priteče hitro, običajno po 30-45 minutah. Za kvalitetno žganje je bistveno, da kuhamo počasi in da je temperatura čim bolj enakomerna.

Kako dolgo kuhamo en kotel? – Odvisno od drozge, ki jo kuhamo, vendar okvirno 2-3 ure. Drugo kuhanje pa traja bistveno dlje (npr. 5, 8 ali 10 ur), saj lahko pri drugem kuhanju priteče iz kotla tudi do 20 litrov žganja.

Kako poteka hlajenje? – Dvojna hladilna cev se priključi na vodovod in skozi hladilno spiralo počasi curlja voda. Pretok vode naj bi bil kakšnih 30-50 lit/h. Strošek za vodo je zanemarljiv (po komunalnem ceniku za LJ – približno 4€ za 100 litrov žganja)

Ali je mogoče uporabljati kotel tudi brez vodovoda? – Kjer v bližini ni vodovoda, lahko uporabimo dodatno posodo in črpalko.

Zakaj je kotel emajliran? – Osnovna težnja je bila, da lahko kuhamo v kotlu različne jedi in seveda tudi žganje. Emajl – poleg stekla – edini ne vsrka okusa oz. vonja. Poskušali smo tudi z ostalimi materiali, vendar je bilo najboljše žganje ravno iz emajliranega kotla. V emajl. posodi se tudi manj prismodi.

Po nekaterih teorijah naj bi bil pri žganjekuhi obvezno prisoten baker? – Da. Tudi pri kebrčku je zgornji del kotla – kapa za žganjekuho – v celoti narejena iz bakra in žganje teče po bakrenih ceveh.

Ali se dobijo tudi večji oz. manjši kebrčki? – Kebrček ima uporabno prostornino 38 lit., ker kotlov do 40 lit. ni treba prijaviti oz. plačevati trošarine. Na razpolago pa so tudi 10- 20- in 30-litrske izvedbe. Vsi so zasnovani po enakem principu dvojne hladilne spirale.

Ali se kotel prekucne? – Po kuhanju ostane v posodi le dobra polovica prvotne vsebine, zato se preostanek brez težav dvigne in zlije iz kotla.

Ali lahko kurimo tudi na drva? – Pri drugem kuhanju je zelo pomembno, da žganje teče počasi, skoraj po kapljicah; v ta namen je plin bolj prikladen, ker lahko natančno nastavimo temperaturo; kuha se enakomerno in ni treba ves čas paziti na ogenj.

Kakšna je poraba plina? – Z eno gospodinjsko jeklenko lahko skuhamo 6-8 kotlov drozge, oz. z eno jeklenko lahko skuhamo 20 do 25 litrov žganja.

Ali je naprodaj tudi brez gorilnika? – Gorilnik je preprosto postavljen pod kotel, zato je mogoč nakup tudi brez gorilnika. Vendar so nekateri tipi gorilnikov višji in pod kotlom zanje ni dovolj prostora.

Ali ima kotel dvojno dno? – Kotli z dvojnim dnom so bistveno dražji in se redko uporabljajo za ljubiteljsko kuho žganja.

Ali se rado prismodi? – V emajlirani posodi se manj prismodi kot v bakreni; vseeno pa je treba paziti, da ni drozga preveč gosta in da na dno kotla vedno najprej vlijemo nekaj tekočine (vino, sadjevec, voda). Sadje naj bi bilo v kosih in ne drobno zmleto.

Zaščitni vložek proti prižiganju! – V kompletu je tudi posebej za ta kotel razvit vložek, oz sistem, ki zelo dobro ščiti proti prižiganju.

Ali lahko kotel napolnimo do vrha? – Kotel napolnimo nekaj centimetrov pod robom (35-38 lit.), ker se med segrevanjem drozga običajno nekoliko peni in naraste.

Na kaj moramo pri kuhanju posebej paziti? – Kuhati je treba počasi in natančno! S hitenjem žganje izgublja na kvaliteti (sproščajo se višji, nezaželjeni alkoholi, ki kvarijo kvaliteto).

Ali se dobijo rezervna tesnila? – Gumijasto tesnilo med kotlom in bakreno kapo je iz posebne silikonske gume primerne za živilsko industrijo. Uporabniki poročajo, da zdrži ob skrbni uporabi celo do 300 kuhanj. Proizvajalec nudi vse rezervne dele in dodatno opremo (alkohol-meter, termometer, vložek za v kotel, strokovno literaturo.)

Koline? – Po izkušnjah številnih uporabnikov, se kotel odlično obnese ob kolinah, npr. za razpuščanje ocvirkov in obarjanje krvavic.

Pasteriziranje soka? – Manjše količine soka preprosto segrejemo do predpisane temperature (76-80°C) in prelijemo v inox posodo oz. flaširamo. Za pasteriziranje večjih količin soka (100 litrov in več) nudimo kot dodatno opremo poseben pasterizator (inox spirala s pokrovko). V tem primeru teče sok kontinuirano preko spirale, ki je potopljena v vrelo vodo in ga neposredno flaširamo.

Dostava na dom! – Proizvajalec nudi dostavo na dom. Naročnik dobi v kompletu vse, kar se rabi za takojšnjo uporabo. Priloženi so tudi napotki za žganjekuho. Rabite le še plinsko jeklenko in odličen recept za golaž. Če ga nimate, Vam seveda lahko zaupamo tudi tega!

 

POKLIČITE  –  041 631 742

MAIL  –  info@kebrcek.si